K novému způsobu vedení bojové činnosti – psychotronice

Opomíjeným nebo spíše mimořádně utajovaným způsobem vedení bojové činnosti (boje)

je nové odvětví hlubšího poznání přírodních zákonitostí „čtvrtého“ rozměru, které dostává v současnosti vyšší publicitu – psychotronika. Ve vojenském odborném tisku o ní pojednávaly některé články. Jedním z polských autorů je i podplukovník Mgr. W. Stukus, který se zabýval rozdělením jednotlivých součástí této vědy v Mysli Wojskové č. 3/1989, o čemž chce redakce své čtenáře informovat.

O psychotronice je těžké psát, poněvadž se zabývá problémy považovanými až dosud za pseudovědecké, přičemž autor článku, v němž jde o nenormální jevy, může být považován za hlasatele myšlenek, jež jsou v rozporu se zdravým rozumem. Např. devět předních japonských vědců vytvořilo Výzkumnou komisi prostředků spojení budoucnosti, jež bude zkoumat, jakým způsobem lidský organismus přetváří přijímané impulsy na elektrické signály, které jsou nositeli informací v mozku. V americkém měsíčníku Journal of Defense and Diplomacy č. 9/1985 byl zveřejněn článek Charlese Wallacha Nauka o psychotronické válce. Z toho lze usoudit, že ke známým formám boje (ozbrojenému, diplomatickému, hospodářskému, ideologickému, psychologickému) přibyl další, a sice psychotronický.

V článku jsou uvedeny následující závěry:

Při používání moderních lékařských, elektronických přístrojů a přesných vědeckých metod lze dokázat, mimo veškerou pochybnost, že psychotronické jevy existují a jsou přirozenými funkcemi nervového systému, dokonce většina lidí se je může naučit využívat.

Americký kongres a vojenské zpravodajství se snaží výzkum v oblasti psychotroniky rozvinout. Za posledních 15 let poskytla vláda USA na výzkum velmi vysoké částky, přičemž bylo dosaženo zajímavých výsledků.

V USA bude vytvářen Sbor psychotronických služeb s vlastním orgánem pro nábor, velení a výcvikové zabezpečení. Tak podrobné chápání této služby je nezbytné vzhledem k neobvyklé nekonvenční roli, jakou bude hrát ve strategické obraně, taktických manévrech, činnosti v boji, zpravodajství a protirozvédce.

Kandidáti k přijetí do Sboru psychotronických služeb mohou být vybírání z příslušníků celé armády nebo civilního obyvatelstva.

Výzkumy otázek, které k problematice široce pojatého pojmu psychotroniky patří, jsou již dávno vedeny mimo jiné ve Vědeckém výzkumném ústavu Palo Alto a Irwin v Kalifornii, Kentské univerzitě ve státu Ohio a Princestonské univerzitě ve státě New Jersey.

Než přejdu k podrobnějším úvahám o psychotronice a nebezpečí, která z ní vyplývají, je nutné si odpovědět na dvě základní otázky: Co to je psychotronika a co rozumíme pod pojmem „psychotronická válka“.

Psychotronika má své počátky v parapsychologii, jež vznikla koncem 19. století. Vynikající vědec, laureát Nobelovy ceny profesor Charles Richet (1850 až 1935) ji definoval takto:

  • „Parapsychologie je véda, která zkoumá mechanické nebo psychické jevy, které byly vyvolány silami, jež budí dojem, že jsou inteligentního charakteru, nebo neznámými silami, které jsou ukryty v lidské mysli.“

Vědecká rada mezinárodní společnosti pro psychologický výzkum (International Association for Psychotronic Research) se domnívá, že: Psychotronika je samostatnou vědou, která se zabývá v interdisciplinárním působení výzkumem interakcí, tj. vzájemného působení, k němuž dochází mezi jinými organismy a jejich prostředím (vnitřním a vnějším) a výzkumem energetických procesů, k nimž dochází při vzájemném spojení.

V Polsku vypracovala nejzajímavější definici Psychotronická sekce polského kybernetického svazu ve Vratislavi:

  • „Psychotronika je véda interdisciplinárního charakteru, jež zkoumá vlastnosti a funkce živé hmoty, zvláště její psychické projevy v oblasti jejich vzájemného informačního působení pomocí energetických polí s živou a mrtvou přírodou, jakož i energetické základy biologického a psychického života. Výzkum těchto jevů je veden za použití metod a mechanismů využívaných matematickými a biologickými vědami.“

Definici psychotroniky lze doplnit názory Martina Graye, který dělí psychotroniku na čtyři části:

• energogecietiku, jež se zabývá hypotézami o jevech, jako je např. převtělení, mediismus, spiritismus, animismus, transkomunikace, technicky zesílené transkomunikace atd.;
• těles tezi, která studuje procesy a jevy spojeně s vyhledávání, vysíláním a příjmem informací nebo bioinformací, identifikací, interpretací zdrojů těchto informací i jejich důkladnou kontrolou a použitím;
• psychoenergetiku, jež popisuje vzájemné (mechanické a dynamické) působení živých a neživých předmětů na sebe;
• energiatrii, která analyzuje metody léčení a prevence, při nichž jsou využívány psychoenergetické vlastnosti léčených osob i těch osob, které léčí.

Současný stav vědy svědčí o tom, že energogecietiku nelze prakticky v psychotronické válce použít (možná s výjimkou mediumismu, což lze až u technik, které souvisejí s hypnózou). Ostatní tři části této vědy mohou být využity v bojové činnosti (boji) na strategické i taktické úrovni. Pokud se zabýváme úvahami o využití psychotroniky pro potřebu armády, domnívám se, že psychotronická válka je systémem psychických činností, jejichž konečným cílem je zničení sil protivníka, obrana i posílení vlastních sil. U tabulky 3 je jiné rozdělení psychotroniky, neboť jiný rozsah použití dosažených výsledků psychotroniky bude uskutečňován ve strategii a jiný v taktice.

Ve strategii bude psychotronika použita již nyní, v dobé míru, k činnosti na taktickém stupni jsou připravovány kádry, které v případe pravděpodobného ozbrojeného konfliktu budou použity k boji. Je vhodné také připomenout, že nyní mohou pracovat pro zpravodajství, kontrarozvědku a hospodářství. U výčtu jednotlivých psychotronických technik je nezbytné upozornit na fakt, že parapsychologie nebo psychotechnika jsou pojmy velmi zeširoka pojatými, ba dokonce některé z těchto technik jsou známy již dávno; např. za války ve Vietnamu používal americký námořní sbor radiostezijní metody při zjišťování skrytých minových polí a tunelových úkrytů Vietnamců. Některé techniky se teprve rozpracovávají.

Samozřejmé, že veškeré práce tohoto typu jsou zahaleny tajemstvím a často se lze o nich dozvědět pouze náhodou.

Z informací, které jsou zveřejněny v tisku, se lze dozvědět velmi málo. Americký týdeník U. S. New and World Report z 21. března 1988 v článku Stevena Emersona Tajní bojovníci skryté válečné operace informuje, že v roce 1981 zpravodajští agenti Pentagonu, kteří využívali média, zjistili, kde je v Itálii ukryt unesený americký generál. Dále za použití téže metody zjistili, ve které oblasti Bejrútu je vrchní velitelství organizace Hezbollah podporované Íránem.

Na základě těchto informací je těžké odhadnout, o jakou psychotronickou techniku jde. To vše způsobuje, že o různých psychotronických technikách lze zveřejnit pouze kusé informace.

• Přenos (aport) znamená nekontaktní přenášení živých nebo neživých předmětů na malou vzdálenost.
• Telepřenos (teleportace) je dálkové přenášení živých nebo neživých předmětů na velkou vzdálenost.
• Dematerializace (odhmotnění) je rozkládání materiální substance předmětu (objektu).
• Rematerializace je schopnost opětovného skládání částic hmoty. Úkazy přenosu, dematerializace a rematerializace se uskutečnily v Myszkové u Čenstochové, Sochačevě a Čeladži. Byly pořízeny objektivní podrobné záznamy.
• Bilokace je schopnost určité osoby k současnému pobývání na dvou místech. O použití této techniky informoval americký podplukovník John B. Alexander v článku Nové mentální bojiště uveřejněném v Military Review (prosinec 1980). Zkoumané osoby, jejichž úkolem byl průzkum strategických objektů v Sovětském svazu a Čínské lidové republice, byly schopny se po opuštění fyzického těla dostat do střežených objektů, prostorů a získat potřebné informace. Tyto výsledky potvrdili místní agenti.
• Psychochirurgie – tento termín má dva významy. Může jít o odstraňování vnitřních orgánů těla bez použití nástrojů nebo chirurgických metod (na Filipínách tímto způsobem operují mimo jiné Agpaca a Terte, také v Polsku jsou osoby, které se touto činností zabývají) nebo vedení operace, která mění osobnost člověka.
• Psychodiagnostika – nekontaktní zjišťování stavů nemoci člověka. Psychochirurgie může být použita na úrovni strategické i taktické, psychodiagnostika pravděpodobně na strategickém stupni.
• Pyrokinetika – zakládání požárů pomocí psychokinetických sil. Pokusy v této oblasti uskutečňoval brazilský psychokinetik Antonio Ferreira.
• Psychofotografika – vyslání obrazu na film pomocí projekce myšlenky. Také v tomto případě byly několikrát vykonány pokusy, které předvedl Yukio Ishii z Japonska.
• Telepatie – vysílání a přijímání informace mezi lidmi z neomezené vzdálenosti nezá¬visle na prostředí, bez použití smyslů – jev, který má nepochybně materiální charakter, v současné době vědecky nevyjasněný. Za nejlepšího příjemce telepatie na světě je uznáván Teofik Dadašev ze Sovětského svazu.

Je nutné dodat, že se na Západě objevil termín E. S. Pionage (Extra Sensory Percepcion – ESP) znamenající využití mimosmyslového vidění pro špionážní cíle.

Jevy z oblasti psychokineze jsou těžké vysvětlit, spočívají totiž na působení současné fyzice neznámé energie na živou a neživou hmotu. Nejčastěji si z ní vědci dělají legraci.

K uznávaným technikám, které mohou být použity v ozbrojených silách, je nutné započítat psychografologii a hypnózu.

V psychotronice je hypnóza oblastí, v níž se vedou výzkumy chápané jako zvláštní varianta paranormálního cítění, a mediismus, považovaný za všeobecnou praxi, která slouží k vyvolání tzv. parapsychických jevů. Použitím hypnózy v kriminalistice se zabýval Aleksander Krzyscin, jenž píše, že tyto problémy byly patrné již v minulém století. Nyní se v pátrací praxi používají dva způsoby vedení výzkumů. První z nich je využití soukromých specialistů, především lékařů (psychiatrů) nebo psychologů, kteří využívali hypnózu k terapeutickým účelům. Druhý způsob spočívá v přímém vedení výzkumů funkcionáři policie zvlášť k tomu účelu přeškolených.

Zvláštní otázkou je zájem o hypnózu amerických vládních institucí a agentur, včetně vojenských ozbrojených sil. Vládní instituce zahájily a financovaly výzkum možností použití této metody při kontrole vlastního personálu, v činnosti průzkumu a proti rozvědky.

Sovětské pokusy v této oblasti parapsychologie byly uskutečněny v Charkovském psychologickém institutu. Pokusné osoby v bdělém stavu po 2 až 3 sekundách prohlížení obrázků byly schopny si vybavit jen některé prvky. Ale pokud byly zhypnotizovány, připomněly si přesné veškeré podrobnosti.

Jiný příklad je z práce americké policie. V oblasti San Franciska byly uneseny dvě dívky ve věku 7 a 15 let. Pachatel, který se představil jako člen teroristické organizace, je unesl do Mexika. Při propuštění obětí jim pohrozil, že pokud nebudou mlčet, zavraždí jejich rodiče.

Děvčata nebyla sohopna při výslechu říci základní údaje nutné k identifikaci pachatele. Matka souhlasila s hypnotickou prohlídkou starší dcery, při níž byla přítomna. Byly získány cenné informace. Byla vytvořena chronologie událostí, zjištěna osa přesunu (několik tisíc kilometrů), podrobný popis vozidla (státní poznávací značku se nepodařilo vybavit). Nejcennější byly údaje o autoservisu u Saň Diega, v němž únosce dětí nechal opravovat auto. Třebaže děvče poprvé slyšelo složité technické termíny, správné uvedlo názvy součástek, které byly k opravě zapotřebí a které opravář vyslovil. Podrobně popsalo, jak vypadala kreditní karta, se kterou podezřelý platil za opravu. Policie rychle vyhledala dílnu a její pracovník pomohl identifikovat kreditní kartu. Byly zjištěny osobní údaje únosce. Zjistilo se, že by pachatel nebyl nikdy zatčen, kdyby nebyla použita hypnóza.

• Psychografologie se zabývá popisem psychických vlastností člověka na základě charakteristických rysů, jeho rukou psaného písma. Tímto způsobem lze popsat asi 300 druhů lidské osobnosti, které magistra inženýrka Alexandra Obrebska dělí na čtyři skupiny: rysy intelektu a předpoklady k povolání, rysy citu a vůle, rysy zdravotní, rysy společenské.

Psychografologie je nyní využívána k rozboru osobností politiků, vojáků, průmyslníků, v možné válce by byla použita jak na strategické, tak na taktické úrovni.

Článek měl upozornit na základní techniky používané v psychotronice. O nebezpečích, které mohou vyplývat z jejich použití, není nutné psát – závěry lze ponechat na fantazii čtenáře.

Psychotronika nemá široké zázemí, často se z ní dělají posměšky. Ale bez ohledu na to, zda se to někomu líbí, nebo ne, existuje. Je tak nebezpečná, jako přístroj Thomase Galena H Jeronýma. Tento americký radiotechnik dostal 27. září 1949 patent na technické zařízení, které zvyšuje radiostační schopnosti člověka. Toto zařízení může být totiž použito jako vysílač, který zabíjí. Světoznámými se staly pokusy, které uskutečnil Homeotronic Research Foundation v Newportu (Pensylvánii), při nichž na velkých prostorech, kde vadla celá úroda obilí, zničil přístroj T. G. Hieronyma všechny škůdce. Podobným způsobem zahynul i hmyz, který byl morem sadů citrusových plodů.

Uvedené příklady svědčí o tom, že použití psychotronických metod ve vojenské oblasti může mít nevypočitatelné účinky.

-JM-

Z časopisu : Vojenská mysl č. 5/1991